Stawy są ruchomym połączeniem pomiędzy poszczególnymi kośćmi. Składają się one z różnorodnych elementów które to mogą zostać nadwyrężone, czy stać się miejscem bolesnego stanu zapalnego. Wiele osób borykających się z takim dolegliwościami często zastanawia się co na stawy stosować, aby mniej bolały?
Chcąc zniwelować uciążliwy ból kości i stawów warto pamiętać o tym, aby odpowiednio dobierać treningi, gdyż uprawianie sportu jest w tym przypadku bardzo istotne. Jeśli mamy nadwagę to wówczas nasze stawy są bardziej obciążone, co wiąże się z większymi dolegliwościami bólowymi.
Niezwykle ważny jest również sposób odżywiania się. Otóż odpowiednio dobrany sposób odżywiania się nie tylko może zapobiegać stanom zapalnym stawów, lecz także znacznie je wzmacniać.W przypadku bóli stawów niezwykle istotne jest dostarczanie naszemu organizmowi białka, które to jest podstawowym budulcem chrząstki stawowej. W związku z tym powinniśmy pamiętać o tym, aby w naszej codziennej diecie znajdowały się jaja, chude mięsa, ryby oraz produkty mleczne takie jak: kefiry, jogurty i białe twarogi. Wspominając o białku nie można tez pominąć żelatyny, która to ma istotny wpływ na stawy oraz nasze kości. Jest ona pozyskiwana na drodze reakcji chemicznych z kolagenu, czyli białka stanowiącego główny składnik ścięgien. Z tego też powodu warto spożywać produkty zawierające w swym składzie mnóstwo żelatyny.
Istotne znaczenie ma też witamina C, która to jest niezbędna w syntezie kolagenu, który to jest ważnym białkiem odpowiadającym za kondycję stawów oraz ścięgien. Witamina ta występuje w wielu produktach spożywczych. Wśród wielu z nich można wymienić: chrzan, jarmuż, papryka czerwona, liście pietruszki, kapusta włoska, kalafior, cytrusy, czarna porzeczka, kiwi, truskawki i wiele innych.
Prawidłowa dieta połączona z odpowiednim sportem z pewnością przyniesie ulgę schorowanym stawom.