Polacy rozsmakowali się w piciu kawy. Kiedyś nie mieliśmy dużego wyboru. Piło się kawę, którą można było określić mianem zalewajki. Był jeden rodzaj i kawa nie smakowała zbyt aromatycznie.Dzisiaj mamy pełne półki sklepowe, które uginają się od przeróżnych rodzajów kawy. Mistrzami w parzeniu i przygotowywaniu tego trunku są włosi, francuzi. U nich kawa jest świętością. Ta tradycja zaczyna się pojawiać również u nas. Wiele osób posiada własny sprzęt do parzenia kawy pod ciśnieniem. Taka kawa smakuje zupełnie inaczej, ma swój, unikalny aromat. Jednak większość z nas pozostaje przy tradycyjnej kawie rozpuszczalnej, z którą nie ma tyle roboty. Rano każdy się spieszy i nie ma czasu na rozkoszowanie się smakiem dobrej kawy, nie ma czasu na jej przygotowywanie. Kawa rozpuszczalna rozwiązuje ten problem. Jej przygotowanie zajmuje małą chwilkę. Na pewno nie smakuje tak wybornie, jak espresso, jednak nie o to chodzi w porannej kawie. Tutaj najważniejszy jest zastrzyk kofeinowy. Statystyczny Polak wypija dziennie kilka kaw.