Samo przyrządzanie potraw nie jest niekiedy tak ważne jak odpowiednie ich przyprawienie. Istnieją pewne zasady dotyczące odpowiedniego łącznie przypraw i używana tychże do odpowiedniego rodzaju dań. Należy także wiedzieć w jaki sposób przyrządzać, komponować oraz przechowywać przyprawy. Przyprawy służą zazwyczaj po to, aby nadać naszemu daniu odpowiedniego smaku. Możemy wyobrazić sobie na przykład jak będzie smakował ziemniak bez soli, albo kapusta bez czegoś ostrego. Istnieją takie przyprawy, które nie tylko służą naszemu podniebieniu, ale także naszemu zdrowiu. Przyprawa czasami może działać na zmysł wzroku – jeśli potrawa za sprawą przyprawy wydaje się znacznie bardziej apetyczna, wtedy łatwiej przyswajamy substancje odżywcze, które znajdują się w pożywieniu i jesteśmy po prostu zdrowsi. Warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób przyprawy, które kupujemy są przechowywane w sklepach. Jeśli sami sprzedajemy przyprawy, powinniśmy zadbać o to, aby zbyt szybko nie wietrzał, bo stracą swoje właściwości.