Grillowanie z pewnością stanowi jeden z ulubionych kulinarnych zwyczajów Polaków. Przypominamy sobie o nim co roku, gdy tylko wiosna śmielej rozgości się w naszym kraju. Karkówka, kiełbasa, drób – każdy z nas ma sprawdzoną receptę na najczęściej grillowane potrawy. Jednak, aby się nimi nie znudzić, warto od czasu do czasu sięgnąć również po inne, mniej oczywiste przepisy. Dziś na ruszt weźmiemy szparagi i pieczarki. Odpowiednio przygotowane staną się z pewnością prawdziwym grillowym hitem.
Szparagi w boczku z grilla
Świeże szparagi, na które czekamy przez większą część roku, zwykle pojawiają się w sklepach pod koniec kwietnia. Tak się składa, że termin doskonale zazębia się z rozpoczęciem sezonu grillowego. Szparagi z grilla to świetna alternatywa dla gotowanych warzyw. W proponowanej przez nas wersji z boczkiem i serem mogą stanowić nie tylko dodatek lub przystawkę, ale także pełnoprawne danie. Łącząc aromatyczny chudy boczek pokrojony w plastry ze świeżymi szparagami i serem brie, otrzymamy naprawdę wykwintną potrawę. Jej przygotowanie nie wymaga dużych nakładów pracy i nie jest czasochłonne, dlatego szparagi z grilla mogą stanowić pierwszą przekąskę rzuconą na ruszt podczas rodzinnego spotkania. Do dzieła!
Pierwsze zadanie to ugotowanie oczyszczonych wcześniej szparagów. Wystarczy około 8 minut, aby warzywa pozostały dość chrupiące. Chociaż można korzystać z wody, zdecydowanie lepiej użyć wywaru. My proponujemy gotowanie szparagów w Rosole drobiowym WINIARY. Dzięki temu przesiąkną wyśmienitym smakiem. Gdy szparagi będą już osuszone i ostudzone, należy pokroić ser brie w słupki, a następnie zawinąć szparagi wraz z serem w plastry cienkiego boczku. Przygotowane dodatki nie wymagają użycia przypraw i mogą trafić prosto na grilla, gdzie powinny przypiekać się aż do osiągnięcia złocistego koloru. Ten nowy grillowy hit świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
Pieczarki faszerowane z grilla
Pieczarki z grilla nie są obce większości z nas, jednak najczęściej ich rola ogranicza się do nadziania na szaszłyki. Tym razem realizacja przepisu zacznie się właśnie od pieczarek. Przydatne będą również przepiórcze jaja, ser twarogowy, ser żółty i przyprawy nadające daniu wyrazistego charakteru. Ten przepis również nie zalicza się do najtrudniejszych, a naprawdę pozytywnie zaskakuje swoim smakiem. Nadaje się w sam raz na niespodziankę dla gości, których zapraszamy do wspólnego grillowania.
Z umytych i obranych pieczarek należy wyciąć nóżki, które jednak za chwilę będą potrzebne do przygotowania farszu. Należy je drobniutko posiekać i wymieszać z puszystym serem twarogowym oraz aromatyczną przyprawą. Jeśli lubimy ostrzejsze potrawy, warto do farszu dodać także pieprz. Kapelusze grzybów ułóż na folii aluminiowej i wypełni przygotowanym wcześniej farszem. Następnie posyp startym żółtym serem. Na końcu do każdego kapelusza wypełnionego farszem wbij jedno przepiórcze jajo. Ile danie powinno spędzić na grillu? Zwykle wystarczy około 10 minut. Na koniec smakowite pieczarki można posypać jeszcze natką pietruszki i pieprzem. Pieczarki z grilla również świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego.