Zobaczyć można, iż w dzisiejszym czasie jeszcze częściej specjaliści przepisują antybiotyki. Antybiotyki efektywnie zwalczają bakteryjne choroby, czasami również grzybicze, a nie ma żadnych wskazań, żeby wykorzystywać je przy grypie i przeziębieniu. Niektórzy z nas chociażby nie zdają sobie sprawy z tego, jednak przez liczne stosowanie antybiotyków można osłabić organizm, a również sprowokować wytrzymałość antybiotykową. Zdarza się, iż specjaliści zalecają pacjentom antybiotyki profilaktycznie, na przykład przed operacjami chirurgicznymi. Powszechnie również zajmuje się je jak sposób na zapobiegnięcie bakteryjnego zapalenia wsierdzia, żeby uniknąć choroby błony jamy ustnej. Do antybiotyków można zakwalifikować chemioterapeutyki, czyli środki, które wytworzone zostały przez człowieka przy użyciu metod chemicznych. Również te naturalne środki, jak oraz syntetyczne, stosuje się w leczeniu zakażeń.
W jaki sposób oddziałują antybiotyki?
Antybiotyki wywierają nacisk na bakterie, które doprowadziły do dolegliwości. Natomiast to nie wszystko, ponieważ atakują również szczepy bakterii Lactobacillus, czyli te, jakie są konieczne w ludzkim systemie. Antybiotyki przekształcają zestawienie otoczenia mikrobiotycznego w przewodzie pokarmowym, przez co wpływają na system odpornościowy. Niejednokrotnie wykorzystywana amoksycyklina atakuje również Lactobacillus, które wybierają się w jelicie cienkim oraz zmniejsza ilość tlenowych oraz beztlenowych bakterii w jelicie grubym. Podczas zażywania antybiotyków warto sięgać również po priobiotyczne bakterie. Natomiast analizowania kliniczne nie potwierdziły, iż stosowanie antybiotyków zwiększa ryzyko nastąpienia następnych zakażeń.
W który sposób zregenerować osłabiony system odpornościowy?
Droga do sukcesu oraz odbudowy osłabionego układu odpornościowego wiedzie przez zdrowe żywienie. Należy tak skomponować normalne posiłki, żeby były zbilansowane oraz zdrowe. Powinny dominować w nich owoce, warzywa i artykuły, które pozwolą dostarczyć organizmowi witamin oraz minerałów.
Przede wszystkim wzmocnić system immunologiczny pozwala:
•witamina A – którą odnajdziemy w jajach, podrobach, pietruszce, maśle, serze oraz pewnych gatunkach ryb,
•witamina C- wywiera duży nacisk na wytrzymałość, a również wzmacnia naczynia krwionośne. Witaminy C jest pod dostatkiem w natce pietruszki, jarmuży, chrzanie, czerwonej papryce, brukselce, szpinaku, poziomkach, truskawkach, czarnej porzeczce oraz cytrusach (cytryny, pomarańcze, grejpfruty),
•witamina D – witamina D umożliwia nam zabezpieczyć się przed wieloma dolegliwościami, i w szczególności przed schorzeniami kości. Odnajdziemy ją przede wszystkim w tłustych rybach morskich a w tranie. Natomiast witamina D jest i w mięsie, podrobach oraz artykułach mlecznych. Uzyskać ją wolno też w różny sposób – wystarczy wystawić się na ekspozycję promieni słonecznych. Jak pokazują naukowcy, wystarczy piętnaście minut dziennie na słońcu, żeby dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D.
•minerały (cynk,żelazo oraz selen) – dzięki minerałom można zabezpieczyć się przed chorobami. Co więcej, mobilizują do pracy komórki odpornościowe (limfocyty T). Źródłem minerałów są przede wszystkim podroby, ryby, czerwone mięso, artykuły zbożowe, rośliny strączkowe, szpinak, orzechy.