Wigilia to przede wszystkim pamiątka ostatniej wieczerzy Pańskiej. Spożywa się na niej postne dania, których według wielowiekowej tradycji ma być aż dwanaście. Jedną z ulubionych potraw Polków jest niewątpliwie zupa. W czasie wieczerzy poprzedzającej nadejście Bożego Narodzenia serwuje się zazwyczaj zupę grzybową. Sposoby jej przygotowania mogą być różne. Można np. Przyrządzić ją z mrożonych grzybów zebranych jeszcze podczas jesiennego grzybobrania. Równie aromatyczna w smaku jest zupa sporządzona z grzybów suszonych. Do zupy bezwzględnie wymagane są łazanki, czyli drobny makaron w kształcie rąbów lub niewielkich kwadracików. Smak zupy grzybowej można nieco wzbogacić podprawiając ją śmietaną, jeśli jednak rzeczywiście ma być to danie postne, radzi się aby śmietanę ograniczyć do minimum. Oczywiście smak zupy zależy od ilości użytych do niej grzybów. Czym więcej ich dodamy tym możemy spodziewać się bardziej esencjonalnego wywaru. Jeśli taką zupkę zaserwujemy sobie w czasie innym niż Boże Narodzenie, to przypomni nam ona zimowy wieczór spędzony z rodziną przy choince.

www.pieknimlodzi.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here