Od lat wiadomo już, jak wiele dobroczynnych właściwości jako składnik pokarmowy ma dla naszego organizmu soja, i to praktycznie pod każdą postacią. Dietetycy od lat zachwycają się jej licznymi składnikami odżywczymi, a co jest najistotniejsze – soja obok znanych wartości nie zawiera w sobie żadnych szkodliwych, jak na przykład różne rodzaje mięsa – składników. Ostatnio naukowcy na podstawie licznych badań i prób na grupie kobiet ustalili, że codzienne spożywanie produktów sojowych ma bardzo pozytywny wpływ na kobiety, które są akurat w okresie menopauzy. Ustalono bowiem, że przy co najmniej dwukrotnym dziennie spożywaniu soi, uderzenia gorąca u kobiet w okresie menopauzy, które są tak szczególnie uciążliwe, można zmniejszyć nawet o 20 do 30 procent. Zbadano tez, że w krajach, gdzie tradycyjnie od lat królowały na stołach produkty sojowe, przechodzenie przez kobiety menopauzy praktycznie nie nastręczało tych problemów zdrowotnych co w innych krajach. Jedno jest pocieszające – na rozpoczęcie kuracji sojowej, czyli włączenie soi do codziennego menu każdego z nas – nigdy nie jest za późno.

www.lazyhours.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here