Procesy termiczne w tym przypadku to nic innego jak terminologia określająca w tym przypadku wszelkiego rodzaju procesy, które oddziałują bezpośrednio na żywność temperaturą. Jeżeli użyjemy na daną żywność lub dany składnik odpowiedniej temperatury, to możemy bezpośrednio już mówić o procesach termicznych, w takim przypadku nie dziwi fakt, że jest ot bardzo ważne oraz bardzo często wykorzystywane. Dzięki temu możemy bez problemy przyspieszyć i wywołać odpowiednie związki i reakcje w strukturze danej potrawy, jak wiemy, procesom termicznym mogą być poddawane potrawy lub pojedyncze składniki żywności. Dzięki temu możemy wywoływać tutaj swoisty mix wszelkiego rodzaju procesów termicznych. Oczywiście takie eksperymenty mogą się różnie skończyć. Należy jednak pamiętać, żeby z tego rodzaju procesów przedstawiany i opisywać w niniejszym tekście korzystać równomiernie, gdyż to one właśnie potrafią zabić lub zmienić zapach i niestety smak. To w przypadku potraw bardzo ważne, a wręcz kluczowe.