Potrawy mączne i ziemniaczane stanowią obszerny dział polskiej kuchni od wieków aż do dziś. Każdy region w Polsce ma swoje podstawowe dania mączne i z dodatkiem ziemniaków, a są to różnego rodzaju kluski, pyzy, makarony, pierogi, knedle, buły, kopytka i inne. W czasach, gdy panowała bieda, głód, a ludzie żyli praktycznie z tego, co samo wyprodukowali, potrawy mączne były spożywane na co dzień, zapewniały bowiem siłę i energię do pracy, oraz były tanie. Do dziś w każdej części Polski dostaniemy ziemniaczane i mączne potrawy, niby podobne, a jednak wszędzie inne. W Wielkopolsce królowały na stołach pyzy ziemniaczane, polane słoniną lub z mięsnym farszem, nagusy – kluski ziemniaczane, szkaplarki – kluski z ziemniaków, mąki i jaj, szare kluchy – z mąki, gotowane. Na Śląsku podawano kluski śląskie z dziurką, serwowane na słodko lub z sosem, mięsem, kluski czarne – do przygotowania których, starte ziemniaki muszą ściemnieć. Na Podlasiu można do dziś zjeść pampuchy, czyli kluski gotowane na parze, oraz bliny litewskie. Na Podhalu możemy skosztować haluszek, czyli klusek z ziemniaków, mąki i bryndzy, oraz kopytek, lub leniwych.

www.diapazon.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here