Choć cieszymy się obecnie upalnymi dniami i niektórzy z nas dopiero planują wakacyjny wypoczynek, to czas do jesieni zleci bardzo szybko. Dziś spacerujemy sobie po plaży na bosaka, jemy lody i gofry, opalamy się i pływamy w basenie lub jeziorze, a już za 2 miesiące będziemy chodzili opatuleni w cieplejsze bluzy i swetry i raczyli się gorącą kawą w przyjemnej kawiarence.
Chodź dziś cieszą nas wakacje, jesień i zima ma też swoje uroki, dzięki którym jest nam łatwiej ją przetrwać. Jednym z nich są jadalne kasztany na gorąco.
Kasztany jadalne – właściwości odżywcze i przepisy na kaszta znajdziemy w Internecie. Kasztany jadalne to rośliny z rodziny bukowatych. Ich owoce, gdy dojrzeją są gotowe do spożycia po uprzednim uprażeniu. Nie wolno spożywać ich surowych- są wtedy niesmaczne oraz nie zdrowe, mogą powodować zatrucie, ból brzucha i biegunki. Ale przyrządzone na ciepło, upieczone kasztany to wspaniała przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Na Świątecznych Marketach w dużych miastach europejskich, takich jak Wiedeń, Berlin, Paryż czy Londyn, na Starym Mieście czy popularnym deptaku spotkamy budki oferujące w sprzedaży prażone kasztany. Można się nimi delektować spacerując i podziwiając zabytki. Przy okazji rozgrzewają też nasze dłonie. Smakują delikatnie, podobnie do orzechów nerkowca, mają też w sobie dużo białka i mikroelementów.
Czy można w domu przygotować sobie jadalne kasztany? Oczywiście, że tak. Jeśli mamy na nie ochotę, wybierzmy się na zakupy do dużych supermarketów. W sezonie zimowym wiele z nich importuje te pyszne kasztany, więc możemy kupić je na wagę lub w gotowych, małych opakowaniach.
Przygotowanie kasztanów w domu jest bardzo proste. Musimy najpierw wyjąć je z paczki, dokładnie przejrzeć, czy nie ma wśród nich jakiegoś zgniłego egzemplarza, następnie naciąć na każdym znak krzyża i tym znakiem do góry ułożyć na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie posólmy je najlepiej solą himalajską i wstawmy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut. Ta smaczna przekąska na pewno poprawi na humor w zimowe dni.

www.sztukapielegnowania.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here