Kuchnia rosyjska jest bardziej różnorodna i złożona jakby się to nam wydawało, to nie tylko wódka i stroganow. Kuchnia rosyjska jest obszerna i bogata w oryginalne przepisy. Według znawców kuchnia rosyjska zaczerpnęła trochę od takich kuchni świata jak francuska, niemiecka, litewska czy polska. Kuchnia rosyjska jest bardziej obszerna w potrawy postne, jest to ugruntowane oczywiście występowaniem długiego czasu postnego, który w Rosji jest rygorystycznie przystosowany. Nie wolno jeść w czasie postu nie tylko mięs, ale także produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli jajek ani mleka. Dlatego właśnie obszerne jadłospisy potraw postnych, takich jak przyrządzanie kabaczków na kilkanaście sposobów. Kasze i kisiele, słodkie potrawy, pierożki to wszystko potrawy na tak długi postny czas. Oczywiście rosyjska kuchni zawiera przepisy podobne do polskich np. Rossolnik, jest to zupa jak nasza ogórkowa, ale smakuje znacznie inaczej. Dlaczego? W Rosji nie zna się włoszczyzny, rarytasem jest odnalezienie w Rosji pietruszki, nać oczywiście jest dostępna, ale korzeń.

www.abc-augustow.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here