czwartek, maj 9, 2024

Wegetarianizm, czyli wartości etyczno – filozoficzno – religijne

0

Początkowo, ruch wegetarianistyczny powstał na bazie etyki religijnej, która odrzucała pokarmy na bazie produktów zwierzęcych. Już wśród starożytnych ludów greckich, istniało przekonanie o wędrówce dusz, co nadawało zwierzętom wyższy wymiar, a członkowie tych ruchów rezygnowali z jedzenia mięsa i jaj, przyjmując do swojego pożywienia jedynie produkty roślinne. Wegetarianizm motywował do wiary w jedność człowieka i zwierząt. Chrześcijanie nie odrzucali spożywania mięsa, ale często rezygnowali z niego w imię ascezy, takie praktyki miały miejsce głównie w klasztorach i kościele. Istnieje kilkanaście odmian wegetarianizmu, najskrajniejszą postacią jest frutarianizm – oczywiście oprócz jakichkolwiek produktów mięsnych, czy przetworów pochodzenia zwierzęcego, frutarianie nie jedzą żadnych roślin – warzyw, owoców, których spożywanie doprowadziłoby do śmierci rośliny – np. kapusty, sałaty, rzodkiewiek, buraków. Mogą to być warzywa i owoce same w sobie mające wartość kulinarną, np. owoce cytrusowe, owoce drzew i krzewów owocowych, kabaczki, ogórki, pomidory, jagody – których zerwanie nie powoduje śmierci rośliny.

www.cyber-fly.pl

Kuchnia japońska

0
Jak przyprawić potrawy

Japońskie specjały robią dziś furorę na całym świecie i są bardzo chętnie spożywane – szczególnie, że noszą znamiona ekskluzywności. Mówimy tutaj oczywiście o sushi, bo to ono jest najpopularniejszym japońskim daniem, które znalazło swoje odbicie w rzeczach z całego świata. Sushi jest to wyż zawinięty w liście trawy, w którym znajduje się surowa, bądź wędzona ryba, a także dodatki takie, jak rzepa, wasali, sos sojowy i inne tego typu elementy. Sushi krojone jest na małe kawałki, które są nie tylko doskonale smakują, ale także idealnie wyglądają i są doskonałym uzupełnieniem menu na przyjęciu. Warto więc z całą pewnością zakosztować w tym japońskim specjale, ale też na nim nie poprzestać, ponieważ więcej jest ciekawych potraw w japońskiej kuchni – zdrowych, smacznych i dobranych idealnie do naszych potrzeb zdrowotnych. Są one w szczególny sposób oparte oczywiście na ryżu, jednakże na pewno warto ich spróbować choćby po to, by wiedzieć, jak smakują. W coraz większej ilości miejsc jesteśmy w stanie potrawy kuchni japońskiej znaleźć.

www.u21.pl

Tanie kredyty gotówkowe

0

Nie ma nic dziwnego w działaniu polegającym na szukaniu najtańszych ofert, które nas interesują. Przede wszystkim przymiotnik tani, jest bardzo dobrym chwytem marketingowym, ponieważ to właśnie najchętniej przeglądamy oferty, które w tytule posiadają określenie typu: tani, szybki. Dlatego też banki, oferujące kredyty gotówkowe, bardzo często posługują się ofertą o nazwie tanie kredyty gotówkowe. Jeżeli chcemy sprawdzić, czy są rzeczywiście tanie, powinniśmy dowiedzieć się jakie jest ich oprocentowanie i ile więcej wyniesie nas spłata zaciągniętego kredytu. Zazwyczaj tanie kredyty gotówkowe możemy przeznaczyć na jaki cel chcemy i nie musimy przedstawiać tego bankowi, który udziela kredyty gotówkowe. Inaczej jest w przypadkach, jeśli zaciągamy na przykład kredyty hipoteczne, ponieważ wtedy przedstawiamy konkretny cel, na jaki zamierzamy przeznaczyć pożyczone pieniądze. Ponadto, jeżeli jesteśmy rzeczywiście zainteresowani bankami, oferującymi tanie kredyty gotówkowe przede wszystkim powinniśmy przejrzeć kilka ofert i je porównać.

www.pustelnica.pl/

Łuszczyca co to za choroba

0

Łuszczyca jest to choroba skóry o charakterze przewlekłym, nawracającym. Uważa się iż jest to choroba uwarunkowana wieloczynnikowo, duży wpływ na pojawienie się łuszczycy mają geny, jednakże aby doszło do klinicznej manifestacji muszą zaistnieć odpowiednie warunki bądź też czynnik który uruchamia patofizjologię tej choroby. Łuszczyca manifestuje się najczęściej pojawianiem się na powierzchni skóry łuszczących się wykwitów. Wykwity są przeważnie płaskie na zarumienionej podstawie pokryte srebrzystą bądź szarą warstwą łuszczącego się naskórka. Łuszczyca jest chorobą generalnie niegroźną dla życia i zdrowia w ogóle, jednak często jest przyczyną znacznych problemów natury psychicznej, może prowadzić do zaburzeń emocjonalnych a nawet do depresji. Istnieją bardzo różne postacie tej choroby, różnią się między sobą lokalizacją zmian, ich wielością oraz przebiegiem. Spośród wszystkich postaci groźna dla prawidłowego funkcjonowania może być postać stawowa, prowadząca do przewlekłego stanu zapalnego w obrębie stawu, nie leczona może doprowadzić do kalectwa.

www.maleacieszy.pl

Kuchnia galicyjska

0

Galicja, to region, który obejmował swoim zasięgiem między innymi południowy wschód naszego kraju, jak i tereny powiązane z cesarstwem austrowęgierskim. Region ten charakteryzuje się dość specyficznym podejściem do kuchni w szerokim tego słowa rozumieniu. Warto się mu więc na pewno przyjrzeć bliżej, aby zrozumieć, jakie inspiracje kulinarne tam się spotykają i czego oczekiwać możemy po galicyjskich potrawach, czy też napitkach. A jest to region z całą pewnością niezwykle interesujący pod tym względem. Z całą pewnością warto się więc przyjrzeć takim kwestiom, jak na przykład wpływy, bo mamy tutaj naleciałości z kuchni polskiej, węgierskiej, austriackiej, ale także wschodniej – ukraińskiej, czy też słowackiej. Dlatego też, smaki charakterystyczne dla dań tej właśnie kuchni mieszają się tutaj i dają nam szansę na poznanie naprawdę wyjątkowych pod każdym względem smaków, na które warto zwrócić uwagę. To jednak nie wszystko, bo kuchnia galicyjska jest sama w sobie bardzo bogata i ciekawa. Dlatego też, będąc w tym regionie, warto wejść do lokalnej restauracji i popróbować wszystkich tych specjałów.

www.quadrat.pl

Zmienić kulinarne zwyczaje domowników

0
Smaczne pieczywo domowego wyrobu

W zabieganej codzienności nieraz dzieje się tak, iż stawiamy na jedzenie, które nam nie służy. Zatem w chwili gdy pojawi się odpowiednia okazja warto dokonać w tym zakresie zmiany. Na pewno nie będziemy tego żałować. Kuchnia daje nam obecnie bardzo, bardzo wiele możliwości – wystarczy nieco pobuszować po sklepach, poszukać w Internecie i można sobie sprowadzić przyprawy i składniki niemal z każdego miejsca na świecie. Smaki doskonale łączą się jeżeli tylko mamy na to odpowiedni pomysł. Nie trzeba do tego przepisu, a jedynie co nieco wyczucia i własnej kreatywności. Kuchnia daje nam bardzo wiele możliwości, wystarczy się odpowiednio rozejrzeć, pomyśleć i już można tworzyć naprawdę wyjątkowe rzeczy. Pozwalają na to zaawansowane kulinaria. One pozwolą nam czuć się dobrze, dadzą nam możliwość zmiany w naszej diecie i tworzenia na nowo wszelkich przestrzeni, na jakich przebywamy. Jeżeli nie wychodzi nam żadna inna forma pracy twórczej, dlaczego by nie spróbować z wyrobami kuchennymi, z wypiekami? Może się okazać, że jest to dla nas doskonała zabawa.

www.miasto-dialogu.pl

Urządź swoją kuchnie

0

W bieżących czasach niejednokrotnie mówi się o tym, aby postępować w taki sposób, by zawsze wszystko było wykonywane w jak najlepszy sposób. Jak wiadomo, niczym nowym nie jest to, że jak człowiek sobie coś zaplanuje tak później to ma zrobione. Jednakże, co my sami powinniśmy zrobić w takim wypadku, kiedy to chcemy odpowiednio urządzić swoją kuchnię? W takiej sytuacji powinniśmy zdecydować się przede wszystkim na to, aby zastanowić się nad tym czego od naszej kuchni oczekujemy. Inaczej urządza się kuchnię, która ma być przede wszystkim praktyczna, a z kolei inaczej taką, która ma być reprezentacyjna. Jeżeli zależy nam przede wszystkim na praktyczności to powinniśmy tak rozstawić wszystkie meble, aby nic ze sobą nie kolidowało. Dobrym pomysłem może okazać się również to, aby dokonać zakupu odpowiednich sprzętów, dzięki którym przyrządzanie niektórych potraw będzie znacznie łatwiejsze. Jeżeli będziemy postępowali w taki sposób to z pewnością późniejsze gotowanie będzie dla nas samą przyjemnością. Jednakże, zawsze powinniśmy mieć na uwadze przede wszystkim to, aby każdą zmianę dobrze przemyśleć. Czasami nawet najdrobniejsza zmiana może doprowadzić do tego, że nasze gotowanie będzie nieprzyjemne.

www.lubiepowietrze.pl

Deser dla dwojga

0
Zupy

Po romantycznej kolacji swoje miejsce powinien znaleźć także deser. Najlepszym afrodyzjakiem jest gruszka w czekoladzie. Można także przygotować smaczny budyń z czekoladą. Po kolacji najlepiej zjeść słodki, ale lekki deser. Można podać wspaniały deser lodowy z owocami i cukrem, który podpalimy, jest to wspaniały deser nie tylko na podwieczorek. Sałatka owocowa to także doskonały sposób na wieczorny słodki deser. Oczywiście wszystko powinno być dokładnie przygotowane. Można dla dbających o linię przygotować zamiast kalorycznych lodów, sorbet owocowy, czyli owoce zmielone ze śmietanką, w tym przypadku z naturalnym jogurtem i skruszonym lodem, wszystko musi być starte na mus. Można także upiec ciasto, szarlotkę lub ciasto kremowe z bitą śmietaną. Każdy ma inny gust i inny smak. Czasami jest ochota na syty deser, ale czasem lepiej jednak zjeść mus z marchewki i jabłka z cukrem. Szczególnie, kiedy wieczorem dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Owoce także mogą być formą deseru mogą być jedzone w całości lub w sałatce.

www.e-chlopak.pl

Wigilijne potrawy

0

Wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku każdego katolika. W religii katolickiej cały okres Bożego Narodzenia jest zdecydowanie najważniejszy łącznie z Wielkanocą. Wigilię po części można już uznać za święto typowo świeckie, gdyż jest ona praktykowana przez wszystkich ludzi, a nie wyłącznie katolików. Wigilia stała się dla nas po prostu tradycyjną kolacją, która spożywana jest w rodzinnym gronie, a ma to miejsce na dzień przed Bożym Narodzeniem. Z wigilią kojarzą wam się zapewne przede wszystkim wigilijne potrawy. Katolicy w tym dniu poszczą, co oznacza, że nie spożywają mięsa. Wielu ludzi jeszcze bardziej ogranicza posiłki np. poprzez rezygnację ze spożywania słodyczy, nabiału i wielu innych składników potraw. Wszystko uzależnione jest od prywatnych przekonań poszczególnych rodzin. Kulinaria podawane podczas wigilii nie mogą być tłuste. Najczęściej podawane są ryby w przeróżnej postaci, sałatki, gdzieniegdzie nawet ciasto. Oczywiście w Polsce znaleźć można również wiele rodzin, w których to wigilia to dzień taki jak każdy inny, a kolacja przybiera postać zwyczajnego spotkania towarzyskiego.

www.dpam.pl

Zwierzęta wyczuwają złe jedzenie

0

Od jakiegoś czasu daje się zauważyć, że jedzenie jest mocno przetwarzane, a jego termin spożycia utrzymuje się na wręcz ekstremalnie dużym poziomie. Warto jednak wspomnieć, że wielu naukowców prowadzi profesjonalne badania związane z postrzeganiem żywności np. przez zwierzęta. Wyniki tych eksperymentów zaskakują wszystkich konsumentów, chociaż są bardzo rzadko udostępniane opinii publicznej. Zwierzęta, nawet te uważane za wszystkożerne nie dotykają jedzenia mocno naszpikowanego chemikaliami. Uważają je po prostu za truciznę. To oczywiście pewnego rodzaju hipoteza, ale można uznać ją za prawdziwą, ponieważ potwierdza to wiele niezależnych jednostek badawczych. Jeżeli taka sytuacja będzie się utrzymywać z łatwością można sobie wyobrazić co w takim wypadku stanie się z organizmem człowieka, który spożywa przez całe życie właśnie taką żywność, bo nie stać go, aby poprawić jej jakość. Jak wiadomo przyjemności kosztują i trzeba zdobyć na nie jakoś środki. Podsumowując skoro zwierzęta wyczuwają złą żywność, a my z zapałem ją spożywamy coś definitywnie jest w tym obszarze nie tak i należy podjąć działania przeciwdziałające, a raczej typowo profilaktyczne.

www.miastomojeawnim.pl

ZOBACZ TEŻ