Japońskie specjały robią dziś furorę na całym świecie i są bardzo chętnie spożywane – szczególnie, że noszą znamiona ekskluzywności. Mówimy tutaj oczywiście o sushi, bo to ono jest najpopularniejszym japońskim daniem, które znalazło swoje odbicie w rzeczach z całego świata. Sushi jest to wyż zawinięty w liście trawy, w którym znajduje się surowa, bądź wędzona ryba, a także dodatki takie, jak rzepa, wasali, sos sojowy i inne tego typu elementy. Sushi krojone jest na małe kawałki, które są nie tylko doskonale smakują, ale także idealnie wyglądają i są doskonałym uzupełnieniem menu na przyjęciu. Warto więc z całą pewnością zakosztować w tym japońskim specjale, ale też na nim nie poprzestać, ponieważ więcej jest ciekawych potraw w japońskiej kuchni – zdrowych, smacznych i dobranych idealnie do naszych potrzeb zdrowotnych. Są one w szczególny sposób oparte oczywiście na ryżu, jednakże na pewno warto ich spróbować choćby po to, by wiedzieć, jak smakują. W coraz większej ilości miejsc jesteśmy w stanie potrawy kuchni japońskiej znaleźć.