Estragon łac. Artemisia dracunculus, to bylina, ojczyzną której nazywane są tereny azjatyckiej części Rosji. Występowanie zioła w stanie dzikim można odnotować na wielu obszarach Ameryki Północnej. Stosowane było ono już w średniowiecznej kuchni arabskiej, jednak dziś najpopularniejszy, ze względu na swoje walory przyprawowe, jest on w, Niemczech, na Kaukazie a także we Francji, która jest jest również jego największym światowym producentem. Zapach omawianego zioła można scharakteryzować jako mocny i aromatyczny, natomiast smak najlepiej określić jako lekko gorzkawy. W jego skład wchodzą między innymi olejki eteryczne, garbniki, czy związki flawonoidowe. Estragon, podobnie jak inne liczne zioła stosowany jest przede wszystkim w kuchni oraz ziołolecznictwie. Opinie lekarskie na temat Estragonu na przekroju wieków były z reguły bardzo pozytywne. Dziś stosowany jest głównie dla wzmożenia apetytu oraz ułatwienia trawienia, jednak w czasach dawniejszych wierzono, że zasięg jego działania jest o wiele większy. Stosowano go m.in. na bóle zębów, jako lek na szkorbut, a nawet do odstraszania różnej maści bestii i potworów stąd jego nazwa.

www.derm-art.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here