Dieta wątrobowa to dość specyficzny rodzaj odżywania się. Tyle ile jest dolegliwości wątroby tyle samo jest diet. Zatem należy przede wszystkim opracować ją indywidualnie do potrzeb i dolegliwości. Istnieje jednak kilka żelaznych zasad, do których warto stosować się chcąc zadbać o to by nasza wątroba służyła nam długo i bez zarzutu. Przede wszystkim pamiętać należy, że wątroba lubi częste i małe posiłki. Ponadto każdy kęs tychże posiłków warto przeżywać długo i dokładnie. W znaczący sposób ułatwi to prace naszego układu trawiennego, do którego należy również wątroba. Istotne jak także zwrócenie uwagi na ilości spożywanego mięsa. Białka należy dostarczać przede wszystkim postaci chudego mięsa, ryb czy nabiały. Uszkodzona wątroba nie trawi mięsa w tak dobry sposób jak zdrowy organ. Nieprzetworzone elementy mogą zalegać w organizmie i powodować szereg dolegliwości. Należy także zawracać baczną uwagę na ilości przyjmowanego żelaza. Zbyt duża ilość może drążnic wątrobę. Urozmaicona dieta na pewno zapobiegnie pojawianiu się nadmiarów żelaza.