Jeśli szukamy jakiejś przegryzki pomiędzy głównymi posiłkami, znakomicie nadają się do tego celu różnego rodzaju sałatki. Jest cała mnogość przepisów na sałatki, codziennie praktycznie powstają nowe, gdyż inwencja ludzka nie zna granic, a sałatki można robić z tak wielu różnych składników, że jest nieograniczona możliwość tworzenia nowych kompozycji sałatkowych, odznaczających się nowym smakiem, aromatem, kolorem czy niepowtarzalnością kompozycji. Sałatki mogą być niskokaloryczne, jeśli ich głównymi składnikami są warzywa i nie dodajemy specjalnie kalorycznych dodatków. Mogą tez w pewnych sytuacjach zastępować nawet posiłek główny, ponieważ w ich skład można wkomponować takie na przykład składniki jak sery żółte, różnego rodzaju wędliny, jajka czy makaron, do tego oczywiście zastosować można różnego rodzaju sosy, nawet bardzo wysoko kaloryczne. Czasami do niektórych rodzajów sałatek wskazane jest dodanie pewnej ilości oliwy – stosujemy to w sytuacji, gdy w skład produktów użytych do sałatki wchodzą tego rodzaju witaminy, które aby były odpowiednio przyswojone przez nasz organizm, musza mieć tłuszcz roślinny lub też zwierzęcy.

www.electrownia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here