Warunki stawiane przed czynnikami chłodzącymi

Kilkadziesiąt lat temu zdano sobie sprawę, że przemysł chłodniczy, choć niezbędny, stanowi poważne zagrożenie dla środowiska naturalnego. Winne są czynniki robocze, bez których chłodnictwo nie mogłoby istnieć. Jednak czynników tych jest tak wiele, że postanowiono wycofać te na bardziej szkodliwe i wciąż szukać całkowicie bezpiecznych. Nie jest to łatwe zadanie, gdyż te najbardziej naturalne i najbezpieczniejsze, powszechnie dostępne czynniki są również najmniej wydajne. W szukaniu odpowiednich substancji naukowcy kierują się wymaganiami, jakie stawia chłodniczy przemysł oraz troska o środowisko naturalne.Dlatego też czynnik chłodniczy musi mieś jak najmniejszą temperaturę wrzenia oraz umiarkowaną objętość właściwą pary, co pozwala na pobieranie mniejszej ilości energii napędowej. Czynnik chłodniczy powinien mieć mała właściwą pojemność cieplną oraz nisko położony punkt krzepnięcia, a także wysoko położny punkt krytyczny. Bezwzględnym warunkiem, jakie stawia przemysł chłodniczy jest zerowy potencjał niszczenia warstwy ozonowej oraz zerowy potencjał efektu cieplarnianego. Oczywiście dużo do powiedzenia ma też niska cena jego pozyskania. Chłodnictwo musi uporać się z tymi wymaganiami, by je wszystkie spełnić, dlatego tak ciężko jest znaleźć odpowiednią substancję.

www.edukacjainformacyjna.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here