W większości rodzin jada się posiłki w domu. Zwykle przygotowywanie i przechowywanie jedzenia na co dzień to obowiązek pani domu. Zazwyczaj jest to kobieta pracująca zawodowo, więc ma niewiele czasu na przygotowywanie i przechowywanie jedzenia, dlatego panie radzą sobie w ten sposób, że gotują obiady od razu na kilka dni.Niezbędna jest więc pojemna lodówka, gdzie znajdzie się miejsce na garnki, talerze i salaterki z pysznym jedzeniem. Na co dzień rzadko rodzina zasiada do wspólnego posiłku. Domownicy kończą pracę czy naukę w różnych godzinach. Każdy więc odgrzewa sobie wcześniej ugotowany obiad. Warto wdrażać dzieci do utrzymywania porządku w kuchni. Po takim samodzielnym jedzeniu meble kuchenne i podłoga nieraz wymagają solidnego sprzątania. Można by jadać obiady poza domem. W stołówce szkolnej posiłki są niedrogie, ale dzieci wolą domowe obiady. Rodzicom też to bardziej odpowiada, bo wiedzą, co dziecko zjadło i starają się je karmić racjonalnie i zdrowo. Tak więc zwyczaj przygotowywania i przechowywania jedzenia w domu długo jeszcze będzie aktualny z korzyścią dla zdrowia całej rodziny. Żywność wysoko przetworzona, którą wystarczy kupić w sklepie i tylko w domu podgrzać, u nas się nie przyjęła.

www.wlasnemiejsce.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here