Każdy region ma swoją własną sztukę kulinarną, skrywaną przed innymi jak cenny skarb. Nie od dziś jedzenie to sztuka bez której świat byłby o wiele uboższy. To przecież przy suto zastawionym stole państwa nawiązywały rozejmy a pary łączyły się w małżeństwa. Koligacje pomiędzy różnymi regionami stworzyły w niejednym miejscu najciekawsze połączenie kulinarnych dworskich mistrzów. Wyśmienitym przykładem jest kuchnia kresów wschodnich, która jest właśnie takim małżeństwem różnych kultur. Kuchnia tatarska, ukraińska, litewska – wszystko w jednym miejscu. To musi być najsmaczniejsze miejsce w Europie. Kulinarne dzieła będące kunsztownym połączeniem kuchni polskiej z kuchnią austro-węgierską oraz kuchnią rosyjską. Najciekawsze jest to, że tak naprawdę te potrawy są znane wszystkim chociaż mało kto zdaje sobie sprawę z ich pochodzenia. Przepyszny kulebiak z grzybami, litewskie śledziki, pierogi czy roladki ze słoniny to właśnie przepisy z kuchni tatarskiej czy ukraińskiej. Będąc na Lubelszczyźnie, Podlasiu czy też w Wilnie warto skosztować tych tradycyjnych specjałów, ponieważ każdy choć podobny jest wykonany według troszkę innej sztuki kulinarnej. Stąd też smaki są przeróżne, wymieszane a przepisów i technik wykonania tej samej potrawy będzie kilka.

www.flapjack.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here