Amerykańska kuchnia wszystkim kojarzy się przede wszystkim z fast foodami – skojarzenie te jest zresztą jak najbardziej słuszne, albowiem to głównie w Stanach Zjednoczonych wynaleziono i na bardzo szeroką skalę rozpowszechniono tego rodzaju dania. Nie mniej jednak amerykańskie kulinaria to coś zdecydowanie więcej aniżeli frytki czy hot dogi. Wspomnieć tutaj można chociażby o kuchni cajun. Jej podstawę stanowi ryż, który spożywa się na wiele rozmaitych sposobów, dodając do niego przede wszystkim mięso oraz warzywa. Z mięs dominuje tutaj przede wszystkim wieprzowina, nie mniej popularne są też owoce morza w postaci skorupiaków – głownie raków, krewetek oraz krabów. Z kolei najbardziej rozpowszechnionymi warzywami są seler naciowy, cebula oraz papryka. Z przypraw kuchnia cajun preferuje przede wszystkim tabasco. W tej sztuce kulinarnej widoczne są także wpływy kuchni europejskich, a w szczególności francuskiej, z której zaczerpnięty został pomysł na przyrządzanie zasmażki. Bardziej ekskluzywną odmianą tej sztuki jest kuchnia kreolska.

http://www.dessire.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here