mąka bez glutenu

Mąka bez glutenu to opcja dla powszechnej już mąki pszennej, różniąca się znamiennie wartościami, walorami smakowymi oraz gęstością, poprzez co nie może być zawsze zamiennikiem standardowej mąki. Do mąk naturalnie bezglutenowych kwalifikuje się: mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, owsianą oraz jaglaną. Mąki czyszczone z glutenu są przeważnie w formie gotowych kompozycji. Naturalne mąki bezglutenowe należy odpowiednio wybierać do potraw. Istotne jest, aby pamiętać, iż mąki gluten free, w oddzieleniu od mąki pszenicznej, posiadają własny specyficzny smak.

Czym jest mąka bez glutenu?

Mąka bez glutenu to mąka stworzona z nasion zbóż czy pseudozbóż, które nie zawierają glutenu. Powodem unikania tego składnika jest nietolerancja glutenu czy jego zła tolerancja, która według szacunków dotyka 1-6 odsetek ludności, często Europy oraz Ameryki Północnej. Jednak powodem pełnego wyeliminowania z diety jest celiakia, określana także chorobą trzewną, która dotyczy około jednego procenta społeczeństwa (jednak większość wypadków nie jest zdiagnozowana), jak również nieceliakalnej alergii na gluten (ta jest niewątpliwie popularniejsza aniżeli celiakia).

Mąka bez glutenu – skład

Zapewne nabywając jedną spośród najpopularniejszych mąk, inaczej pszeniczną, absolutnie nie zastanawialiście się nad jej składem. Natomiast identycznie jak mnóstwo pozostałych ma w sobie gluten. Ilość glutenu w zbożach nie jest niczym niezwykłym. Ten naturalny element jest mieszanką białek roślinnych, które w wypadku jego nietolerancji poprzez system mogą wywołać osłabienie kosmków jelitowych, co sprawia liczne niebezpieczne dolegliwości. Mąka bez glutenu, bez konserwantów to obecnie artykuł poszukiwany oraz kupowany niezwykle chętnie. Co ciekawe, z jej wartości leczniczych korzystają nie tylko ci, którzy nie tolerują glutenu w żadnej formie, ale i również ci, którzy chcą odżywiać się zdrowiej.

Mąki naturalnie bezglutenowe i mąki bazowe

Najbezpieczniejszymi mąkami dla celiaków są te bezglutenowe. Nie zawierają w sobie pszenicy, natomiast mają również bogate wartości wzmacniające. Wypieki i dania na mąkach bezglutenowych są z zasady bardziej kruche oraz delikatne, natomiast potrawy zyskują naturalnego zapachu i smaku. Jednak mąki bazowe to tzw. mąki wszechstronne, które stosuje się do wszystkich dań i wypieków.

Mąka jaglana – mąka bez glutenu

Charakteryzuje ją żółta barwa, łagodny smak oraz średnia miałkość. Ma odpowiednie właściwości klejące, jednak wielokrotnie potrzebuje dodatku mąki ziemniaczanej, kukurydzianej czy z tapioki. Mąka bezglutenowa jaglana jest najchętniej dobierana do ciast ścieranych oraz biszkoptowych, placków, pierogów i pasztetów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here